Зеленчуков чипс със скордаля

Едно вкусно мезе за ледена бира. Хрупкав чипс от тиквички и моркови с пикантен сос. Зеленчуците са приготвени тип „Тиквички по гръцки“, макар, че лично аз не съм яла в Гърция по-хрупкави тиквички от тези, които ви предлагам. Сосът е спомен от детството ми. Баба ми задължително го правеше като пържеше тиквички или попчета. Опитайте и вие, надявам се да ви хареса. Наздраве!
Продукти за 2 порции

1 тиквичка
2 моркова
сол
брашно
вода
6 – 7 кубчета лед
олио за дълбоко пържене

Продукти за соса

100 г смлени орехи
1 филия бял хляб – среда
1 каф.ч. олио
сол, чесън и оцет на вкус
кисело мляко

* Нарежете тиквичката и морковите по дължина с белачка за зеленчуци или ренде за рязане на чипс. Ако нямате такива прибори ги нарежете с нож на много тънки ленти.

* В купа сипете вода с няколко лъжици сол. Водата трябва да е доста солена. Сложете зеленчуковите ленти вътре и ги оставете да се овкусят за 10 – 15 минути. Изцедете ги в цедка без да ги изплаквате от солената вода. Ако солта не е достатъчно чипса ще стане безвкусен. Не препоръчвам осоляване след пърженето.

* В найлонов плик сипете брашно и зеленчуковите ленти. Оваляйте всичко добре. Брашното трябва да полепне равномерно навсякъде. За ваше улеснение направете това на няколко пъти.

* Загрейте мазнината в дълбок съд. Ако имате фритюрник е най-добре да ползвате него.

* В купа налейте студена вода и сложете в нея ледените кубчета. Непосредствено преди пърженето потапяйте лентичките една по една в ледената вода и ги пускайте в горещата мазнина. Пържете на части за да не залепват една в друга. Ако някъде се слепят си помогнете с щипка или вилица за да разделите лентичките една от друга по време на пърженето. Пържете няколко минути докато станат хрупкави и златисти. Задължинелно отцедете остатъчната мазнина по зеленчуците върху кухненска салфетка. Сервирайте чипса топъл или студен. Може да го съхраните хрупкав няколко дена, стига да не го похлупвате с капак и не го слагате в хладилника.

Коментари

You must be logged in to post a comment Login